گزارش کارآموزی در مخابرات شهرستان نهاوند

دسته بندي : فنی و مهندسی » برق، الکترونیک، مخابرات
گزارش کارآموزي در مخابرات شهرستان نهاوند در 50 صفحه ورد قابل ويرايش


فهرست مطالب

عنوان صفحه


مقدمه ، آشنايي واهميت مخابرات 1

آشنايي كلي بامكان كارآموزي 2

آشنايي بامدولهاي مختلف دستگاه 4

وضايف مدولها 7

آشنايي بامدولها مالتي پلكسر 9

آشنايي بامدول فن وتغذيه 11

كنترلها ونمايشگرهاي مالتي پلكسر 8-MUX 15

تست دستگاه ،نصب وراه اندازي 19

نصب مجموعه 32-TRC 23

تنظيم آنتن 24

آماده سازي ماكسهاي سيستم 24

نحوه برقراري ارتباط مشتركين 26

دستگاه نمابر وطرز كارآن 29

فاكس هاي گروه 1 33

تغييرمدولاسيون 34

استفاده ازحافظ درسيستم 35

فشرده سازي اطلاعات 35

دستور العمل نصب مفصل حرارتي براي كابلهاي تلفن 38

وسائل وابزار نصب 39

شبكه كابل 42

اصول حفاظت ازسايتهاي مخابراتي دربرابر صاعقه 44

رعد وبرق وصاعقه چيست 44

اصول زمين كردن 45

فهرست مطالب

عنوان صفحه




قسمتهاي مختلف سيستم صاعقه گير 46

ميله صاعقه 46

ميله مسي معمولي 46

روشهاي متداول درطراحي سيستم زمين 48

روش الكترود ميله اي قائم 50

روش الكترود صفحه اي 51

روش الكترود شيميايي 52

نكات مهم 53







مقدمه و تشكر

آشنايي و اهميت مخابرات

تعريف مخابرات : مخابرات به معناي خبررساني و رد و بدل كردن هر گونه پيام و علم ارتباط بين نقاط يا مخابره و ارسال پيام و دريافت آن را مخابرات گويند .

تاريخچه ي مخابرات : تكنولوژي مخابرات و الكترونيك در سالهاي اخير با سرعت غيرقابل تصور متحول گرديده و بشر امروز موفق شده است كه از سرويس هاي ارتباطي با كيفيت بهتر، سرعت انتقال بيشتر و هزينه هاي كمتر استفاده نمايد. سيستم تلگراف اوليه بصورت مورس جاي خود را به تله تايپ، تلكس و فاكس داده و تلفن هاي مغناطيسي به تلفن هاي نيمه خودكار و خودكار و الكترومكانيكي، الكترونيكي و ديجيتالي تبديل شده، كابل هاي قطور و مكالمات تلفني مبدل به فيبر نوري به قطر بسيار كم و كارايي چندين برابر گرديده است، فرستنده گيرنده هاي بزرگ و پرمصرف و حرارت زا و پارازيت زاي لاسپي به صورت فرستنده، گيرنده هاي كوچك ترانزيستوري و مدارات مجتمع و كم مصرف در آمد. ماهواره ها هم مشكل امواج VHF و بالاتر را حل كرده اند و يك ماهواره مي تواند امواج تلويزيوني را دريافت و سطح منطقه اي يا قاره اي پخش نمايد .

در اين قسمت لازم است از كليه برادران مخابرات شهرستان نهاوندكه بنده را در يادگيري مطالب جديد ياري فرمودند تشكر و قدرداني كنم .






آشنايي كلي با مكان كارآموزي

محل كارآموزي اينجانب مخابرات شهرستان نهاوندبوده است. كه از قسمتهاي مختلفي تشكيل شده است، كه از آن جمله مي توان به بخش باسيم، بخش بيسيم، تعميرگاه و ….. اشاره نمود. وظيفه كلي اين بخشها برقراري ارتباط باسيم و بيسيم در وضعيت عادي، مأموريتها و در هنگام رزم مي باشد. براي برقراري امور گفته شده از دستگاههاي مختلفي استفاده مي شود كه به تعدادي از آنان كه قابل ذكر بوده اند اشاره شده است

اميد است مطالب ارائه شده براي ساير دانشجويان نيز مثمرثمر واقع شود .



قابليتهاي مكانيكي و محيطي مجموعه 32 – TRC

1- سبكي وزن و كمي حجم

2- قابليت استفاده در كليه شرايط آب و هوايي

3- مقاوم در برابر ارتعاشات و ضربات مكانيكي

4- مجهز به دستگيره براي سهولت حمل ونقل

5- ساختار كاملاً مدولار
آشنايي با مدولهاي مختلف دستگاه

دستگاه 32 – TRC داراي يك ساختار كاملاً مدولار بوده كه با آنها آشنا خواهيم شد .
ليست مدولها

1- مدول (L.P.S) LINEAR POWER SUPPLY

2- مدول تغذيه V24 +

3- مدول تغذيه V12 +

4- مدول تغذيه V12 -

5- مدول AUDLO AMP

6- مدول TX – ORDER WIRE

7- مدول MODULATOR

8- مدول TX - TUNER

9- مدول TX - SYNTHESIZER

10- مدول POWER - CONTROLER

11- مدول دوپلكسر

12- مدول RX - TUNER

13- مدول RX - SYNTHESIZER

14- مدول IF - AMP

15- مدول DEMODULATOR

16- مدول RX – ORDER WIRE

17- مدول CPU، PPI،

18- مدول TESTER

19- مدول PANNEL CONTROL




وظايف مدولها

1- مدول L.P.S : اين مدول يك رگولاتور خطي است كه ولتاژ V24 + رگوله نشده را به ولتاژ V24 + رگوله شده ي خطي تبديل مي كند .

2- مدول تغذيه V24 + : اين مدول ولتاژ V24 + رگوله نشده را به روش سوئيچينگ به ولتاژ رگوله شده ي V24 + تبديل مي كند .

3- مدول تغذيه V12 + : اين مدول ولتاژ V24 + رگوله نشده را به روش سوئيچينگ به ولتاژ رگوله شده ي V12 + تبديل مي كند .

4- مدول تغذيه V12 - : اين مدول ولتاژ V24 + رگوله نشده را به روش سوئيچينگ به ولتاژ رگوله شده ي V12 - تبديل مي كند .

5- مدول AUDLO AMP : اين مدول سيگنال صوتي دريافت شده از
RX – ORDER WIER را تقويت نموده و به بلندگو ارسال مي كند. ضمناً توسط دورگولاتور خطي ولتاژهاي V5 ± را از تغنيه هاي V12± مي سازد .

6- مدول TX – OOW : در اين مدول اولاً عمل افزايش كانال را انجام مي دهد و ثانياً در يكي از كانالها سيگنال صوتي را تقويت و بصورت ديجيتال همراه فريم كامل ماكس به مدولاتور ارسال مي كند

7- مدول MOD : اين مدول اطلاعات ديجيتال را بصورت F . S . K روي فركانس MHZ70 مدوله كرده و به مدول TX – TVNER ارسال مي كند .

8- مدول TX – TVNER : اين مدول يك فيلتر (BPF) قابل تنظيم با ولتاژ مي باشد كه با توجه به فركانس فرستندگي كه توسط مجموعه CPU انتخاب مي شود ولتاژ تنظيم به اين مدول دارد مي شود. ضمناً عمل مخلوط سازي سيگنال مدولاتور (MHZ70) باسيگنال اسيلاتور محلي فرستنده ( سينتي سايزر TX) را انجام مي دهد .

9- مدول TX – SYNTH : اين مدول يك اسيلاتور پايدار است كه طي مخلوط سازي با سيگنال خروجي مدولاتور اطلاعات ارسالي را روي فركانس فرستندگي منتقل مي نمايد .

10- مدول POW.CON : اين مدول جهت كنترل مقدار توان فرستنده بكار مي رود كه اين توان توسط مدول پنل كنترل قابل انتخاب مي باشد. ضمناً مدول POWER AMP را در مقابل توان برگشتي حفاظت مي كند .

11- مدول دوپلكسر (DUPLEXER): از اين مدول جهت تنظيم فيلترهاي مخصوص امواج گيرنده و فرستنده استفاده مي شود .

مدول دوپلكسر شامل دو فيلتر براي فراهم آوردن امكان استفاده مشترك از يك آنتن بعنوان فرستنده و گيرنده مي باشد و داراي دو رقم انداز (نمراتور) سه رقمي دوار ميباشد كه هر كدام براي تنظيم يكي از فيلترهاي گيرنده و فرستنده مي باشد كه در شكل با نامهاي منتور گيرنده و منتور فرستنده مشخص شده است .

12- مدول RX – TVNER: اين مدول يك فيلتر ميانگذر قابل تنظيم با ولتاژ است كه ولتاژ متناسب با فركانس گيرنده توسط مجموعه Cpu به RX-TUNER اعمال مي شود وفيلتر را در فركانس گيرندگي تنظيم مي نمايد. ضمناَ عمل مخلوط سازي سيگنال دريافتي واسيلاتور گيرنده را انجام مي دهد.

13- مدول RX-SYNTH : اين مدول يك اسيلاتور پايدار است كه طي مخلوط سازي با سيگنال دريافتي اطلاعات را به فركانس مياني (IF) منتقل مي نمايد .

14- مدول IF AMP : اين مدول سيگنال مياني را تقويت نموده و به دمدولاتور
ارسال مي كند.

15- مدول DEMOD : اين مدول يك دمدولاتور F.S.K است كه اطلاعات ديجيتال بازسازي شده را به مدول RX – OW ارسال مي كند .

16- مدول RX-OOW : اين مدول پس از پردازش اطلاعات دريافتي از دمدولاتور، اطلاعات ديجيتال را به MUX ارسال مي كند و همچنين سيگنال صوتي كانال OOW. را بازسازي نموده و به مدول AUDIO-AMP ارسال مي كند .

17- مدول مجموعه CPU : اين مدول كنترل قسمتهاي مختلف راديو را به عهده دارد .

18- مدول TESTER : اين مدول با استفاده از مجموعه CPU قادر است عيوب مختلف راديو را آشكار نمايد .

19- مدول PANNEL CONTROL : اكثر كنترلهاي سيستم راديو از طريق اين پنل صورت مي پذيرد.

آشنايي با مدولهاي مالتي پلكسر 8 MUX-
ليست مدولها

1- مدول تغذيه 48- ولت

2- مدول تغذيه 5 ± ولت

3- مدول Ring Generator

4- مدول RX

5- مدول Time Base

6- مدول TX

7- مدول كانال

- وظايف مدولها

1- مدول تغذيه 48- ولت: اين مدول ولتاژ 24 + ولت رگوله نشده را به روش سوئيچينگ به ولتاژ رگوله شده ي V48 - تبديل مي نمايد. اين ولتاژ جهت تغذيه DC خطوط تلفني و تهيه سيگنال زنگ استفاده مي شود .

2- مدول تغذيه 5 ± ولت :اين مدول ولتاژ V24 + رگوله نشده را به روش سوئيچينگ به ولتاژ رگوله V5+ و V5- (دو خروجي) تبديل مي نمايد. اين دو ولتاژ براي تغذيه قسمتهاي ديجيتال دستگاه بكار مي رود .

3- مدول Ring Generator : اين مدول ولتاژ رگوله 48- را بعنوان ورودي دريافت
مي كند و ولتاژ زنگ (Vac 180 قله تا قله) را مي سازد .

اين مدول علاوه بر عمل فوق كار تست كلي سيستم را نيز انجام داده و با LEDهاي موجود روي پنل اين برد اپراتور مي تواند اشكال دستگاه را پيگيري نمايد .

4- مدل RX : اين بُرد اطلاعات سريال را از راديوي2000-WR دريافت مي كند و عمل دي مالتي پلكسينگ را روي آن انجام داده و اطلاعات مربوط به هر كانال را براي آن ارسال مي نمايد تشخيص صحت و عدم صحت اطلاعات همزماني نيز به عهده اين بُرد مي باشد .

5- مدول Time Base : اين بُرد وظيفه تهيه و توليد كليه پالسهاي ساعت دقيق مورد نياز در دستگاه را به عهده دارد. وظيفه ديگر اين بُرد تثبيت نمودن نرخ ارسال و دريافت اطلاعات ديجيتال مي باشد.

6- مدول TX : اين بُرد اطلاعات 8كانال را بصورت موازي دريافت كرده وبا روش TDM عمل مالتي پلكسينگ را روي اطلاعات انجام داده و بصورت سريال براي راديوي2000
-WR ارسال مي كند. تهيه و توليد اطلاعات همزماني نيز جزو وظايف اين مدول مي باشد.

7- مدول كانال : اين بُرد وظيفه نمونه برداري از سيگنال صوتي و تبديل آن به اطلاعات ديجيتال و تحويل به بُرد TX و همچنين ساخت اطلاعات صوتي از روي اطلاعات ديجيتال دريافتي از بُردRX را دارد .

آشنايي با مدول فن و تغذيه

- فن : وظيفه تهويه هوا را به عهده دارد و در قسمت فوقاني رك اصلي دستگاه
نصب مي گردد.

تغذيه ورودي اين مدول Vac 220 مي باشد.

تغذيه : اين مدول وظيفه تبديل ولتاژ Vac 220 به Vdc 24+ را به عهده دارد.
دستگاه نمابر و طرز كار آن

شايد با شنيدن اين موضوع كه دستگاه فاكس قبل از تلفن اختراع شده و مورد استفاده قرار گرفته است، تعجب كنيد. بله تلگراف و فاكس تقريباً در يك زمان متولد شده اند و داراي وجه اشتراكهايي هستند، هر دوي آنها توسط يك سوئيچ كه با قطع و وصل شدن باتري انجام مي گيرد، اطلاعات را در قالب يك سري پالس ارسال مي نمايند. هردو، اطلاعات دريافتي را روي كاغذ ثبت و از يك سيستم براي ارسال و دريافت پيام استفاده مي كنند.

اولين سيستم فاكس توسط يك فيزيكدان اسكاتلندي بنام الكساندر بيل به ثبت رسيد. در آن زمان كه از موتور الكتريكي، خطوط تلفن، تقويت كننده ها خبري نبود، بيل با استفاده از يك پاندول و يك كاغذ اشباع شده با محلول الكتروليت كه توانايي تغيير رنگ كه در صورت عبور جريان الكتروليتي را دارد توانست اولين فاكس را به معرض نمايش قرار دهد. سيستم ابداعي ايشان بسيار ساده عمل مي نمود .

در اين روش، اطلاعات بصورت چاپ فلزي برجسته تهيه مي شود. بيل در سيستم ابداعي خود يك پاندول قرار داده بود كه سر آن يك سوزن قرار داشت. با حركت اين پاندول سر سوزن به حروف چاپي فلزي برجسته متصل و مدار بسته مي شد و سيگنالي متناسب با آن تشكيل مي گرديد كه توسط خطوط تلگراف به سيستم گيرنده ارسال مي شد. در گيرنده نيز اين سيگنال توسط پاندول و سوزن بر روي كاغذ اشباع شده اثري برجاي مي گذاشت و به اين طريق اطلاعات اسكن شده، ارسال و ثبت گرديد.

مهمترين مشكل سيستم فوق همزماني بين فرستنده و گيرنده بود و علت آن اختلاف فازي بود كه در حركت پاندولها بوجود مي آمد. بيل با قرار دادن يك پالس همزماني در گيرنده و ارسال آن به فرستنده و همچنين قرار دادن يك آهن رباي الكتريكي در گيرنده و متوقف نگه داشتن پاندول تا رسيدن همزماني، توانسته بود تا حدودي همزماني را بوجود آورد .

بعدها با اختراع موتور الكتريكي بسياري از مشكلات فاكس حل شد و سرعت سيستم نيز افزايش يافت بعد از آن اختراع سنسور نوري بود كه توانست در ثبت اطلاعات، سرعت سيستم را افزايش دهد .

بستر انتقال مهمترين مشكل فاكس بشمار مي رفت. زيرا درآن زمان از خطوط تلگراف براي ارسال فاكس استفاده مي شد و اين معضل تا زماني كه تقويت كننده هاي لامپي اختراع نشده بودند وجود داشت. با اختراع تقويت كننده ها، استفاده از مراكز تلفني شهري و بين شهري و به دنبال آن فاكس عموميت پيدا كرد و بصورت يك سيستم تجاري وارد بازار شد .

در دهه ي (1940-1930) شبكه هاي خبري از اين سيستم جهت انتقال سريع پيامها و اطلاعات خبري استفاده نمودند. با گذشت زمان به علت استفاده از استانداردهاي مختلف، تنوع سيستمها روبه فزوني نهاد و باعث عدم سازگاري و همخواني آنها با يكديگر شد. در نتيجه روند توليد و فروش آنها كاهش يافت .

مسأله ديگر، منع استفاده از خطوط تلفن عمومي و جهت ارسال پيامهاي متني براي شركتهاي خصوصي بود. زيرا اين شركتها تنها از طريق خطوط تلفن خصوصي
مي توانستند پيام و اطلاعات خود را با فاكس ارسال نمايند و خطوط تلفن خصوصي نيز هر كدام داراي استاندارد خاصي بودند، لذا هر سازنده فاكس، توليدات خود را از طريق خطوط خصوصي تعريف و به بازار عرضه مي نمود و بر روي خطوط تلفن عمومي تنها روزنامه ها و دستگاههاي دولتي مجاز به استفاده از فاكس بودند .

اين مسأله تا سال 1960 ادامه داشت تا اينكه در همان سال انجمن صنايع الكترونيك يك كميسيون فني به نام 29-TR براي استاندارد سازي تجهيزات مخابراتي و استانداردهاي فاكس تشكيل داد كه نتيجه آن در سال 1966 ارائه استاندارد 328-RS براي سازگار كردن دستگاههاي فاكس توليدي توسط كارخانه هاي مختلف منتشر شده است.

امروزه روزنامه ها و مجلات با استفاده از دستگاههاي فاكس، هزاران كيلومتر دورتر از محلي كه صفحات آنها آماده مي گردد، چاپ مي شوند. اكنون دستگاههاي فاكس با سرعت و تفكيك پذيري بسيار بالا طراحي و ساخته شده اند كه مي توانند صفحاتي به ابعاد و اندازه يك روزنامه يا بزرگتر را از طريق ماهواره ارسال كنند. تفكيك پذيري معمول در فاكس 800 تا 1000 خط در اينچ است. سيستمهاي فاكس امروزي توانايي تفكيك پذيري 1800 خط در اينچ را دارا هستند. روزنامه هاي وال استريت ژورنال، نيويورك تايمز، يواس تودي از جمله نشرياتي هستند كه متن آنها از طريق ارسال مستقيم ماهواره مخابره و در ايستگاه زميني واقع در نقاط مختلف دريافت و چاپ مي شوند. استفاده روز افزون از سيستم فاكس و مزيت هاي موجود در آن سبب شد سازندگان را به فكر وادارد تا سيستمهاي خود را همخوان نمايند و بتوانند با همديگر مبادله پيام داشته باشند و اين عمل توسط CCITT انجام گرديد. كميتهCCITT استاندارهايي را به ITV معرفي كرد و مقرر شد كه سيستمها جهت همخواني با يكديگر از اين مصوبات پيروي نمايند .

همواره تغيير و تحولاتي كه در شبكه هاي مخابراتي پديد آمد، اقداماتي نيز در جهت بالا بردن سرعت و كيفيت سيستم به عمل آورد. اين مسائل منجر به دگرگوني در استاندارد شد و به خاطر اين مسائل گرههايي براي فاكس تعريف شد .

برنامه فرعي) قابليت اطمينان از خدمات الكتريكي

را پاسخگو باشد .

3- قسمتهاي مختلف سيستم صاعقه گير

1) ميله صاعقه

از يك هادي الكتريكي تشكيل شده كه در مرتفع ترين نقطه ساختمان، دكل و.. نصب
مي شود وبه شكلهاي زير وجود دارد :

- ميله مسي معمولي - قفس فارادي - الكترودهاي يونيزه كننده هوا

ميله مسي معمولي

اين ميله توسط سيم رابط به سيستم زمين وصل مي شود و فقط تنها خاصيتي كه دارد هادي خوبي در برابر جريان الكتريكي است. اين ميله يك چتر حفاظتي در اطراف خود ايجاد مي كند. در صورتيكه تجهيزات، بناها و…. زير اين چتر واقع شوند، از خطر صاعقه مصون خواهند بود. اندازه ميله بطور دلخواه انتخاب مي شود ولي بايد توجه داشت كه طول ميله با قطر آن متناسب انتخاب شود .





قفس فارادي

اين شكل الكترود توسط فارادي پيشنهاد شد، بدين صورت كه روي پشت بام، شبكه اي از تسمه هاي مسي به شكل قفس درست كرده و از هر قسمت آن ميله هاي 30 تا 50 سانتيمتر بطور عمودي نصب شده و هر كدام از اين ميله ها به چاه ارت (سيستم زمين) مجزايي برده مي شود. صفحات نصب شده در چاهها نيز توسط تسمه هايي به يكديگر متصل مي گردند. اين روش علاوه بر ايجاد چتر حفاظتي بزرگتر، از مقاومت اهمي كمتري نسبت به روش قبل برخوردار است ولي به دليل قيمت بالا و مشكلات اجرايي، معمولاً از اين روش استفاده نمي شود .

الكترودهاي يونيزه كننده هوا

اين الكترودها به شكلهاي گوناگون ساخته مي شود و در مدلهاي اتمي E.F. و ESF وجود دارد . اساس كار همه آنها يونيزه نمودن هواي اطراف خود مي باشد تا بدين وسيله چتر حفاظتي را بزرگتر كنند









همان طور كه در شكل فوق ديده مي شود ميله يوني، هواي اطراف خود را تا شعاع معيني يونيزه كرده و باعث مي شود كه چتر حفاظتي به ميزان قابل توجهي گسترش يابد. اندازه شعاع (R) بستگي به نوع و مدل الكترود يوني دارد .

نمونه اي از اينگونه الكترودها در ذيل درج شده است :

در يك سايت مخابراتي معمولاً شش نقطه ذيل در معرض صاعقه قرار دارند :

1- ميله صاعقه گير

2- بدنه ساختمان و دكل

3- سيم ارت دكل

4- سيم ارت متصل به تجهيزات مخابراتي

5- خطوط انتقال قدرت (برق شهري)

6- خطوط انتقال RF

4- روشهاي متداول در طراحي سيستم زمين

همان طور كه گفته شد زمين بخشي از يك سيستم صاعقه گير است، كه وظيفه دارد تا حد ممكن، اتصال مناسب با زمين برقرار نموده تا مقاومت اهمي مدار صاعقه گير را كاهش دهد. روشهاي متفاوتي براي اين منظور بكار برده مي شود كه متداولترين آنها عبارتند از:

الف – روش الكترود تشمه اي يا ميله اي افقي

ب - روش الكترود ميله اي قائم

ج - روش الكترود صفحه اي

د - روش الكترود شيميايي
دسته بندی: فنی و مهندسی » برق، الکترونیک، مخابرات

تعداد مشاهده: 1862 مشاهده

فرمت فایل دانلودی:.rar

فرمت فایل اصلی: doc

تعداد صفحات: 50

حجم فایل:9,543 کیلوبایت

 قیمت: 24,900 تومان
پس از پرداخت، لینک دانلود فایل برای شما نشان داده می شود.   پرداخت و دریافت فایل
  • محتوای فایل دانلودی: